Dominikánské náměstí se dočká opravy

Dominikánské náměstí se dočká opravy, auta se na něj ale možná už nevrátí

Brněnské Dominikánské náměstí se konečně po letech odkladů dočká opravy. Současných 70 parkovacích míst z něj zmizí, a to včetně těch, pro zastupitele.

Přestavba prostoru, jež dlouhá léta sloužil jako parkoviště se mluví již spoustu let. Nová podoba toho náměstí byla navrhnuta již v roce 2005 kanceláří architekta Petra Průši. Konečně to však vypadá, že by se mohly dát věci do pohybu.

Jak uvádí náměstek primátora Richard Mrázek (ANO), do Vánoc by měla být vypsaná soutěž na zhotovitele. Radnice v současnosti zvažuje jaký prvek na náměstí umístit, přičemž v úvahu přichází např. kašna. Půjde-li všechno podle plánu, mohla by rekonstrukce započít v únoru.

A co residenti?

Náměstek primátora pro dopravu Martin Hollan s tímto řešením však nesouhlasí. Tedy alespoň do doby, kdy bude rezidentům žijícím v centru města poskytnuta adekvátní náhrada za obdobných finančních podmínek. Domini park, tedy parkovací dům v centru města by jí mohl být.

Na jednání městské rady v minulém týdnu předložil Hollan návrh, ve kterém požadoval, aby bylo residentům v době adventu umožněno v parkovat v Domini parku jako nyní na náměstí. Podpořil ho však pouze radní Koláčný.

Otázkou tedy je, jak radnice současnou situaci vyřeší. Rezidenti totiž platí za roční parkování na náměstí 600 korun, v Domini parku by je to stálo 30 tisíc korun, což je rozdíl, opravdu markantní.