Jak si vylepšit ráno? Alias 4 zdravé přísady do ovesných vloček
O tom, že pořádná snídaně je nezbytným startem do nového dne ví v dnešní době snad všichni, kdo se alespoň trochu zajímají o zdravý životní styl. Ovesné vločky jsou jednou z velmi oblíbených zdravých alternativ. Ne jen, že jsou chutné, nabízejí také nepřeberné množství variant, v jakých je lze připravit.
Ovesné vločky obsahují bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy B1 a B6, lecitin, fosfor, zinek a navíc železo. Pomáhají také podporovat nervy, dodávají energii, zasytí a navíc čistí střeva. Jejich cena je navíc naprosto zanedbatelná, ve spíži dlouho vydrží a tak se čím dál tím častěji stávají nezbytnou součástí kuchyně každé správné hospodyňky.
Základní příprava
Nejběžnější a nejrychlejší příprava spočívá pouze v pár krocích. Do dvou deci vařícího mléka vsypete zhruba 6 polévkových lžic ovesných vloček. Chvíli nechte vařit a sejměte ze sporáku. V případě, že nejste milovníci mléka, je vločky možné povařit i ve vodě. Další možností je namáčení ovesných vloček přes noc v mléce či jogurtu.
Populární „mug cake“
Mug cake čili dortík z hrníčku je takovou specialitkou, již jistě neurazíte asi svou drahou polovičku. Rozmačkaný banán smíchejte v hrníčku se 70g ovesných vloček, jedním vejcem a špetkou kypřícího prášku do pečiva. Nic nepečete, jen nastavíte mikrovlnku na plný výkon. Za 5 minut je ten zázrak na světě!
Mléko
Mléko je pro naše tělo důležité díky svému obsahu vitamínu D, draslíku a vápníku. Ten pak posiluje pevnost našich kostí a také zubů. Jste-li už znuděni mlékem kravským, můžete samozřejmě vyzkoušet to sojové.
Skořice
Skořice skvěle zvýrazňuje chuť ovesných vloček a navíc báječně voní. Toto koření má navíc antioxidační vlastnosti i protirakovinné účinky. A jako bonus, si do Vaší snídaně nepřipadáte jedinou kalorii.
Ovoce
Máte-li rádi sladké snídaně, je ovoce jako doplněk vaší snídaně z ovesných vloček to pravé. Do kaše se hodí prakticky všechny druhy ovoce, záleží jen na Vaší chuti. Nemusíte se bát použít ani ovoce sušené či zavařené.
Ořechy a semínka
Jakákoli ořechová jádra výrazně obohatí Vaší ovesnou snídani a dodají jí potřebný šmrnc. Ořechy navíc obsahují velké množství vitamínů (E,B), bílkovin, minerálů (hořčík, fosfor, vápník) a vlákniny. Kromě toho obsahují velmi kvalitní tuky, ze kterých bude tělo těžit po zbytek dne.