Červi i cvrčci na talíři. Brněnský startup vyrábí hmyzí jídlo.
Hmyz na talíři znali donedávna pouze obyvatelé asijského kontinentu, pro které je mnohdy běžnou potravinou. Aktuálně se ale červi i cvrčci dostávají na talíř ve formě potravin mnohem častěji. Nemá jít přitom jen o nevšední zážitek, ale o náhradu některých druhů potravin. Brněnský startup se snaží šířit o světu o hmyzích pokrmech.
Grig
Brněnský startup s názvem Grig nabízí své produkty vyrobené z hmyzu například na některých vánočních trzích, ale i ve vybraných nákupních centrech.
Mohlo by Vás zajímat: Vánoční Špilberk.
Můžete u nich vyzkoušet třeba česnekové či bazalkové červíky, cvrčky s chilli nebo sušené kobylky s alpskými bylinkami. Pokud máte zrovna chuť na sladké, je pro vás přichystána hmyzí čokoláda a proteinové hmyzí cookies.
Přečtěte si také: Kontrola SZPI si posvítila na olivové oleje.
Lákaví červíci?
Cílem značky Grig je najít nové a udržitelnější zdroje bílkovin, které budou pro planetu menší přítěží. Zároveň chtějí lidem přinést chutné produkty, které budou ale vyvážené tak, že jim dodají všechny potřebné makroživiny. Snaží se vytvořit potraviny, které budou pro lidi lákavé, ať už to jsou právě křupaví červíci, hmyzí lízátka či těstoviny s proteinem s cvrččím proteinem.
Hmyzí osvěta
Značka se také snaží o sdílení informací o tom, jak je hmyz pro planetu méně náročný než výroba masa z jiných živočichů. Hmyz obsahuje až 70 % bílkovin, aminokyseliny a dokonce i vitaminy (například skupiny B). Zároveň je pro získání těchto bílkoviny potřeba mnohem menší spotřeba vody a krmiva ve srovnání s krávami, prasaty a dalšími zvířaty. Chovat hmyt lze také na mnohem menší ploše a vlastně úplně kdekoliv.
Je možné, aby produkty vyrobené z hmyzu nahradily aktuálně běžně dostupné potraviny z obchodů? Zkoušeli jste někdy pokrm s cvrčky, červíky nebo kobylkami?